PromeTeatro için bir kullanma kılavuzu ve sağ panele dikiz…

Sağ panele dikiz...

PromeTeatro başından beridir bir ders notu deposu olmak istemiyor. Lakin dört başı mamur bir tiyatro portali olmayı hiç istemiyor. Sadece tiyatroyla sınırlı olmak istemiyor, ama her telden çalan bir kültür, sanat ve siyaset portali de olmak istemiyor:

¡Araf sevdiğimiz bir ilimizdir!

Yine de sitedeki sağ paneli buranın ardiyelere özgü işlevli fakat sıkıcı havasını dağıtmak için kullanmak ve ortamı biraz renlendirmek biraz şenlendirmek istedik. Buraya dikiz atarsak nelerler karşılaşıyoruz?

Sağ panelin içeriği

red line

İpucu: Herhangi bir linki yeni sekmede açmak isterseniz linke, Windows’ta Ctrl, Mac’te Command tuşuna basarak tıklayın .

  • Şiire gazele…” başlıklı kısım hariçten gazel okuyan bir şiir içeriyor.
  • Yazılama…” başlıklı kısım siyasi gündeme dair bir yazı getiriyor.
  • ¡İçerik  ve ¡Son Yazılar başlıklı kısımlar sitenin bir haritasını ve son paylaşılan içerikleri barındırıyor. Sitenin ana kısımlarına yukarıdaki daha özet menüden de ulaşılabilir. Buradaki içerik (kategori) haritası ders ve dönem başına paylaştırılmış durumda.
  • Mimesis Yazıları bölümü Mimesis için yazdığım son yazıları içeriyor.
  • ¡Konular, sitede ders ders yahut kaynak kaynak değil de konu konu gezinmenin bir olanağını sunuyor. Burada, yayımlandıkları kategoriden (ders, kaynak vs.) bağımsız olarak ilgilenilen konuya dair bütün içeriğe ulaşılabilir.

Hâlâ bıkmadıysanız ve aşağı doğru ilerleme isterseniz de şu faideli ve kıymetli ve de paha biçilmezz içeriklere ulaşacaksınız diyemem ama ilginizi çekecek şeyler olabilir.

“Sitedeki sağ paneli buranın ardiyelere özgü işlevli fakat sıkıcı havasını dağıtmak için kullanmak ve ortamı biraz renlendirmek biraz şenlendirmek istedik. Buraya dikiz atarsak…”

  • ¡Twitter, yalnızca bu sitenin içeriğini paylaşmakla kalmayıp olur olmaz her konuda çok kıymetli fikirlerimi paylaştığım twitter profilimden son birkaç girdiyi getiriyor. 
  • ¡Bakılası Yerler, kimini kendim yazdığım, kimini yalnızca takip ettiğim birkaç blogu içeriyor. Orada, bu sitenin hemen her ziyaretçisinin ilgisini çekecek birden fazla içerik olduğuna eminim.
  • ¡Şiir ve Müzik, sanatsal kapsamı biraz daha genişletmek için, Ozan Baran’ın şiir ve şarkılarının öykülerini paylaştığı bir adresten son yazıları ve genelde de bir şarkının videosunu içeriyor.
  • En alttaki ¡Blog İstatistikleri ise, aşikâr, blogu tıklayan dersnotuseverlerin sayısını içeriyor.

Sitenin genel kullanımı

Malum, burada içeriği metinden ziyade PDF dosyaları şeklinde paylaşıyoruz. Yine de her gönderinin içeriğinde, ekteki dosyanın kısa bir tarifine ve bazen de İçindekiler tablosuna ulaşabilirsiniz.

Herhangi bir gönderideki PDF işaretine tıklayarak doğrudan okuyabileceğiniz gibi sağ tıklayıp “Farklı kaydet…“i seçerek dosyayı bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

  • Gerek menüdeki gerek ¡İçerik haritasındaki ¡Duyurular kategorisi şu an okuduğunuza benzer genel duyuruları içeriyor. Burada dosya bulunmuıyor. Bunun dışında iki ana kategori daha var ve bu site daha çok bu kategorilerde kullanılıyor:
  • Bir tanesi, malum, ¡Tiyatro Ders Notları, ders notu içeriğinin bütünün barındırıyor. Tüm ders notlarına yukarıdaki menüden ulaşabildiğiniz gibi sağdaki ¡İçerik haritasında ders ders, hatta bazen dönem dönem filtreler uygulayabilirsiniz.
  • ¡Kaynaklar kategorisi ise Oyun İnceleme ve Özetlerini, şimdilik sayısı çok olmayan Oyun metinlerini ve tiyatroya ilişkin çeşitli Kitap özetlerini içeriyor. Yukarıdaki menüden ¡Kaynaklar’a tıklarsanız bütününe erişebilirsiniz, sağdaki ¡İçerik haritasından ise kaynakları alt kategorilere süzebilirsiniz.

Sitenin ana sayfası dışında yazı listelerine ulaştığınızda PDF simgesini göremeyebilirsiniz, bu durumda başlığa tıklayarak yazının içine girip dosya linkini görebilirsiniz.

O zaman buyrun…

About Barış Yıldırım

EN | Barış Yıldırım was born in 1975. Having been graduated from Ankara University, Department of Theatre (dramatic writing), he had his master studies in Middle East Technical University, Philosophy Dpt. He is having his PhD studies in two departments in Ankara University: Political Science and Theatre. Writing and publishing on art theory, literature, philosophy and politics. Writing scripts and music. TR | 1975 doğumlu. Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro/Dramatik Yazarlık bölümünden mezun oldu. ODTÜ Felsefe Bölümü’nde ‘Marx’ta İçerik ve Biçim’ adlı tez çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamladı. Şu an Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi ve DTCF’de Tiyatro bölümünde doktora eğitimini sürdürmekte. Tamamlamadığı bir inşaat mühendisliği eğitimi de var (DEÜ). Çevirmenlik, senaristlik, bestecilik ve yazarlık yapıyor. İngilizce ve İspanyolcadan yayımlanmış çeşitli çeviri kitaplarının, derleme kitaplara yaptığı katkıların yanı sıra Dünden Yarınları Görebilenlerimize isimli bir şiir kitabı, çeşitli albümlerde şarkıları var. Yazılı ve çevrimiçi basında tiyatro, sinema, edebiyat, kültür, felsefe ve siyaset konulu yazılar yayımlıyor.
Bu yazı Duyuru içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın